Ga naar de inhoud
Home » Pomme pavé

Pomme pavé

Pomme pavé is een mooi bijgerecht voor de kerst of bij een lekker stuk vlees. Het is een visueel mooie en heerlijke bereiding van de veelzijdige aardappel. De beste Nederlandse vertaling zal aardappel millefeuille zijn. Oftewel: ‘duizend laagjes’. Het wordt ook wel een ‘potato pavé’ genoemd. Het gerecht is dunne plakjes aardappel met daartussen boter en room. Je eet geen hele bak dus een beetje vet kan geen kwaad. Het gaat eerst in de oven, dan koelt het af en bak je ze in de pan. Het resultaat is gemakkelijke restaurantkwaliteit. Het vergt wat tijd, maar dat speelt zich vooral in de koelkast af. Het is een gemakkelijke manier om indruk te maken op je gasten.

Ingrediënten

  • 3 grote, vastkokende aardappels
  • 200 ml slagroom
  • 1 snuf knoflookpoeder
  • 1 snuf uienpoeder
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 15 gr koude roomboter, in kleine blokjes
  • 1 handvol verse bieslook, dungesneden
  • 1 handje geraspte oude kaas (optioneel)

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de slagroom met het knoflookpoeder, uienpoeder, tijm en een snuf zout en versgemalen peper.

2. Schil de aardappels, snij er een stukje af zodat je een vlakke kant hebt. Doe dit op een lange zijde. Snij dunne plakjes op de mandoline en meng de plakjes met het roommengsel.

3. Leg een bakpapiertje in een bakvorm of ovenschotel en zorg dat het papier aan alle kanten een stuk uitsteekt. Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in de bakvorm. Na iedere laag leg je er de kleine klontjes boter op. Als je de geraspte kaas gebruikt, voeg je hier om-en-om de kaas ook toe.

Zorg dat de laag zo hoog is dat je kubussen van de pomme pavé kan snijden. Houd het rekening mee dat de laag wat ingedrukt wordt.

4. Maak een deksel van aluminiumfolie (een paar keer dubbelgevouwen), vouw het bakpapier dicht en leg het deksel hierop. Zet 1,5 uur in de oven.

5. Haal uit de oven en zet een andere bakvorm hier bovenop. Zet hier wat gewicht op, bijvoorbeeld blikken met tomaten. Met dit gewicht druk je de laagjes mooi aan.

6. Laat een uur buiten de koelkast afkoelen en vervolgens minimaal 5 uur in de koelkast opstijven (met het gewicht erop).

7. Haal voorzichtig uit de vorm en snij in mooie rechte stukken.
Verhit wat olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en bak ze goudbruin. Bestrooi met wat grof zeezout en de dungesneden bieslook.

1 gedachte over “Pomme pavé”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *