Deze gemarineerde tofoe met honing en sambal maak ik regelmatig als ik zin heb in iets pittigs. Deze lekkere kleine tofoeblokjes bak ik in de pan tot ze krokant zijn aan de buitenkant om ze vervolgens te bedekken in een zoete en pittige sambalglazuur. Het is simpel maar verslavend. Dit recept is alleen voor de tofoe, maar je wilt dit waarschijnlijk uitbreiden tot ongeveer vier porties als onderdeel van een volledige maaltijd. Ik eet het graag in een kom met rijst, komkommers en sesamzaad. Als alternatief kan je de honing vervangen door basterdsuiker om het vegan te maken. Ik verwacht dat elke Nederlander een pot sambal oelek in zijn koelkast heeft staan. Mocht je het niet in huis hebben, dan is de sambal te vervangen door Sriracha of een chilisaus.
Ingrediƫnten
Kooktijd: 1 uur. 4 personen.
- 400gr stevige tofoe
- 1.5 eetlepels sambal oelek
- 2 el honing
- 1/4 tl verse zwarte peper
- 2 tl sojasaus
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel maizena
- 2 lente-uien, dungesneden
Bereiding
1. Start door de tofoe ongeveer 30 minuten aan te drukken om het overtollige vocht te verwijderen. Je kunt dit doen door het blok tofoe op een omrande plaat of bak te plaatsen, vervolgens iets plats zoals een snijplank erop te leggen en er een zwaar voorwerp op te plaatsen (gietijzeren koekenpan of pan met water). Giet na het half uur persen de extra vloeistof af.
2. Maak, terwijl de tofoe aan het persen is, de honingsambalsaus. Meng in een kleine kom de sambal oelek, honing, 1 theelepel sojasaus en de peper. Zet de saus apart.
3. Snijd de geperste tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Gebruik een papieren handdoek om de tofoeblokjes lichtjes droog te deppen.
4. Voeg de zonnebloemolie en 1 theelepel sojasaus toe aan een grote kom. Klop de sojasaus lichtjes door de olie. Voeg de in blokjes gesneden tofoe toe en roer voorzichtig tot de tofoe bedekt is met olie en sojasaus.
5. Strooi 1 theelepel maizena over de in blokjes gesneden tofoe en roer voorzichtig. Herhaal dit nog twee keer, of totdat er 3 theelepels (1 eetlepel) maizena aan de tofoeblokjes is toegevoegd.
6. Verhit hierna een koekenpan met antiaanbaklaag op medium. Voeg de voorbereide tofoe toe, zodra de pan heet is. De tofoe zal bakken in de olie die de blokjes bedekt. Bak de tofoe, af en toe roerend, tot het aan alle kanten bruin en krokant is (ongeveer 10 minuten).
7. Giet de honing-srirachasaus over de tofoe en blijf roeren en nog 1-2 minuten koken, of tot het glazuur dik en plakkerig is. Bedek de gemarineerde tofoe met gesneden lente-uitjes en serveer.