Dit voorraadkastrecept is een uitvinding van de corona-lockdown. Ik wilde per se een maaltijd op tafel toveren zonder naar buiten te hoeven gaan. Vrijwel elk ingrediënt heb ik altijd in mijn voorraadkast staan en is lang houdbaar. Voor die dagen dat je geen zin hebt om je appartement te verlaten. Of voor wanneer de neverending pandemie je iets teveel wordt en gedachte van een drukke supermarkt je terug in je schulp doet trekken.
Makreel uit blik is goedkoop en rijk aan gezonde vetten. Het is een geweldige manier om je doordeweekse pasta zowel voedzaam als snel te maken. De broodkruimels met citroen-chili zijn gemakkelijk te maken met overgebleven brood en zijn heerlijk om over alle soorten pasta te strooien als veganistisch alternatief voor Parmezaanse kaas. Heb je geen brood in huis, dan paneermeel werkt ook prima voor dit voorraadkastrecept.
Ingrediënten
Makreelspaghetti:
- 200gr spaghetti
- 125g blik makreelfilet in olie
- 50g zongedroogde tomaten
- 1½ tl extra vierge olijfolie
- handvol verse peterselie
- 2 el citroensap
- Zwarte peper en zeezout
Citroen-chili broodkruimels
- 1 el extra vierge olijfolie
- handvol broodkruimels/paneermeel. (ongeveer 1 snee brood als je het zelf maakt)
- ¼ tl chilivlokken
- ¼ citroenrasp.
Bereiding
1. Kook de spaghetti in een grote pan kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking en controleer na 10-12 minuten op gaarheid.
2. Laat intussen de makreel uitlekken en verwijder de overtollige olie van de zongedroogde tomaten door ze te deppen met keukenpapier. Snijd de tomaten grof en doe ze in een kom. Voeg de makreel, olijfolie en peterselie toe. Kruid rijkelijk met peper en zout en zet apart.
3. Verhit voor de paneermeel de olie in een middelgrote tot grote koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de olie glinstert, voeg je het paneermeel toe en bak je zachtjes 3-4 minuten tot het goudbruin is. Haal de pan van het vuur en roer de chilivlokken en citroenschil erdoor. Zet opzij.
4. Giet de spaghetti af, bewaar een beetje van het kookvocht en doe de pasta terug in de pan.
5. Roer het makreelmengsel door de pan en breng op smaak met het citroensap en eventueel nog wat zout en peper. Als je een lossere saus wilt, roer dan geleidelijk een beetje van het achtergehouden pastawater erdoor tot je de gewenste dikte hebt.
6. Serveer de pasta verdeeld over twee warme kommen, besprenkel de pasta met een royale portie van het paneermeel.