Een perfecte maal voor de winter. Door linzensoep te gebruiken, voeg je gemakkelijk volume en smaak toe aan deze heerlijke vegetarische shepherd’s pie. Dit recept heeft een smakelijke soep-hack uit blik of zak die het leven gemakkelijker maakt en tijd bespaart. Het is ook een goed geschikt om in te vriezen. Overigens kan je in plaats van pompoen verschillende geroosterde wortelgroenten gebruiken, zoals knolselderij, wortelen of een andere mengsel van groenten. Voeg, om het nog wat spannender te maken, 100 ml rode wijn toevoegen bij de linzensoep.
Ingrediënten
- 1 flespompoen. Geschild, zaden verwijderd en in stukken van 5cm gesneden
- 2 el olijfolie
- 1 grote ui. Fijngehakt
- 300g kastanjechampigons. Gevierendeeld
- 2 x 400g linzensoep in blik of zak
- 50g tomatenpuree
- 1 el sojasaus
- 1 el vegetarische Worcestershire saus (optioneel)
- 3 takjes verse rozemarijn, blaadjes geplukt en grof gehakt
- 3 takjes verse tijm, blaadjes geplukt
- 800g kruimige aardappelen
- 40g ongezouten boter
- 1 scheut melk
- Zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de flespompoen op een grote bakplaat, besprenkel met olijfolie en roer door elkaar. Gril voor 30-40 minuten, tot sommige randen beginnen te karameliseren. Haal de pompoen uit de oven en zet apart, laat de oven aan.
3. Terwijl de pompoen roostert, verwarm de resterende olie in een grote, diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en een snufje zout toe en kook, onder vaak roeren, tot de ui goudbruin begint te worden. Voeg de champignons toe en kook tot al het vocht is verdampt. Schenk dan de linzensoep, tomatenpuree, sojasaus en de optionele worcestershiresaus erbij. Voeg ook de rozemarijn en tijm toe en roer door elkaar. Laat op laag vuur koken zodat het mengsel iets kan indikken.
4. Schil voor de topping de aardappelen of laat de schil erop zitten en snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm. Doe in een grote pan met een flinke snuf zout en bedek met water. Breng op hoog vuur aan de kook en laat 10-12 minuten sudderen, of tot de aardappelen zacht zijn. Giet af en doe terug in de pan samen met de boter en pureer tot een gladde massa. Maak de puree hier eventueel los met een scheutje melk. Breng dan op smaak met zout.
5. Leg de geroosterde pompoen in een ovenschaal en giet het champignonmengsel erover. Strooi met lepels aardappelpuree en verdeel het dan met een vork over de vulling. Zet de shepherd’s pie in de oven en bak 25-35 minuten, tot de bovenkant licht goudbruin is en de vulling borrelt.