Maak je doordeweekse maaltijd gezonder en lekkerder met deze spaghetti met gerookte makreel. Met eenvoudige citroen-chili kruimels van oud brood, is dit een voedzame en snelle maaltijd.
Dit is een fantastisch voorraadkastrecept. Dit zijn maaltijden die je kunt bereiden met ingrediënten die je meestal al in huis hebt, zoals ingeblikte producten, gedroogde pasta, rijst, kruiden, en specerijen. Ze zijn perfect voor momenten waarop je geen tijd of zin hebt om boodschappen te doen, maar toch een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel wilt zetten. Voorbeelden zijn gerechten met ingeblikte bonen, tomaten, pasta of rijst, gecombineerd met kruiden en specerijen uit je voorraadkast. Deze recepten zijn eenvoudig, betaalbaar en vaak snel te maken.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Kooktijd: 45 minuten tot 1 uur
Voor de spaghetti:
- 200g spaghetti
- 100g gerookte makreelfilets (uit blik)
- 50g langzaam geroosterde cherrytomaten (in olie)
- 1½ tl extra vierge olijfolie
- Handjevol verse peterselie
- Sap van ¼ citroen
- Zout en peper
Voor de citroen-chilikruim:
- 1 el extra vierge olijfolie
- Handjevol vers broodkruim (van oud brood)
- ¼ tl gedroogde chilivlokken
- Rasp van ¼ citroen
Bereiding van de pasta met gerookte makreel en citroen-chilikruim:
- Kook de spaghetti in een grote pan kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking en controleer na 10-12 minuten op gaarheid.
- Laat ondertussen de makreel uitlekken en verwijder overtollige olie van de langzaam geroosterde tomaten door ze met keukenpapier af te deppen. Hak de tomaten grof en doe ze in een kom. Voeg de makreel, olijfolie en peterselie toe. Breng royaal op smaak met zout en peper en zet apart.
- Voor het broodkruim verhit je de olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de olie glinstert, voeg je de broodkruimels toe en bak je ze zachtjes 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de pan van het vuur en roer de chilivlokken en citroenschil erdoor. Zet apart.
- Giet de spaghetti af, bewaar een beetje kookwater en doe de pasta terug in de pan.
- Roer het makreelmengsel erdoor en breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat zout en peper. Als je een lossere saus wilt, roer er dan geleidelijk een beetje van het gereserveerde pastawater door tot je de gewenste consistentie hebt.
- Serveer de pasta verdeeld over twee warme kommen, gegarneerd met een flinke laag paneermeel.