Met een beetje timing heb je dit Marokkaanse couscousgerecht in een halfuur op tafel. En dan niet dat halfuurtje in veel recepten die voor het gemak het snijwerk negeert en stiekem toch veel langer duurt. Want zelden zie ik een snel recept online of in een kookboek die de claim van de 15-30 minuten waarmaakt. Couscous is heel simpel te maken. Kook water, schenk het erover en laat 7 minuten staan. Gemakkelijker kan het niet.
Deze goedgevulde Marokkaanse couscous zit boordevol vitamines en groentes. De abrikozen geeft het een frisse bite. Door de sperziebonen met sambal oelek op smaak te maken voeg je er wat pit aan toe. Het is natuurlijk volledig aan jezelf hoe pittig je het maakt en waar je comfortabel mee bent.
Ingrediënten
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 tl olijfolie
- ½ tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen komijn
- 300 gr kastanjechampignons (in vieren gesneden)
- 400 gr blik gepelde tomaten
- 410 gr kikkererwten uit blik (uitgelekt en afgespoeld)
- 1 tl honing
- 175 gr couscous
- 50 g zachte gedroogde abrikozen (in blokjes gesneden)
- handvol platte peterselie, grof gehakt
- 450 gr sperziebonen
- 1 tl sambal oelek
- 1 tl suiker
Bereiding van de Marokkaanse couscous
1. Zet een pan met ruim water op het vuur tot het kookt. Dop ondertussen de sperziebonen. Kook de bonen tot het beetgaar is. Spoel de sperziebonen af en zet opzij tot je ze weer nodig hebt.
2. Fruit de ui 6 minuten in de olie tot hij zacht is. Voeg de kaneel en komijn toe en kook al roerend 1 min. Voeg de champignons toe, kook 2 minuten en roer dan de tomaten, kikkererwten en honing erdoor. Breng op smaak en laat 7-8 minuten sudderen.
3. Zet een pan op middelhoog vuur en zodra het heet is, doe olie in de pan en gooi de sperziebonen erin. Hou de bonen in beweging strooi de suiker en sambal erover. Proef en voeg meer toe naar smaak. Is het te pittig? Strooi er meer suiker overheen om wat van de hitte afhalen. Andersom als het te zoet is.
4. Meng intussen de couscous met de gedroogde abrikozen en wat kruiden in een kom. Giet 250 ml kokend water erbij, roer om te mengen en dek af. Laat 7 minuten staan of tot ze zacht zijn. Roer voor het serveren los met een vork, roer de peterselie erdoor en garneer met het paddenstoelenmengsel.
Serveer met de sperziebonen.