Ga naar de inhoud
Home » Italiaanse riso salade

Italiaanse riso salade

Een smaakvolle snelle zomerse salade met een frisse vinaigrette. Ik vind het leuk om een beetje pasta, groenten en misschien ook wat bonen te combineren. Deze combi maakt een riso salade die vullend genoeg is om als lichte maaltijd te dienen, maar licht genoeg om als bijgerecht te dienen. Riso is misschien internationaal beter bekend als orzo en wordt veel in de Mediterraanse keuken gebruikt. Orzo staat voor ‘gerst’ waarschijnlijk vernoemd naar de vorm van de korrels. Als je gedachten bij riso meteen naar risotto gingen, dan is dat niet vreemd. Riso is ook goed te gebruiken als vervanger voor rijst. De kooktijd is zelfs over het algemeen iets korter.

Deze salade is vanuit de basis vegan, maar heel veelzijdig. Ben je niet veganistisch, dan is wat Parmezaanse kaas, mozzarella of zelfs salami een lekkere toevoeging. Kan je geen riso vinden, dan is dat gemakkelijk te vervangen voor andere kleine pastasoorten. Bak er een verse ciabatta bij om in de dressing te dippen.

Ingrediënten riso salade

Vinaigrette
60ml olijfolie
2 el rode wijnazijn
1 el citroensap
1 tl Italiaanse kruiden (oregano kan ook)
1/8 tl knoflookpoeder
zout
1 tl mosterd
1 tl suiker

Salade
200 gr riso
400 gr kikkererwten in blik
120 gr verse spinazie
2 geroosterde rode paprika’s uit blik
50 gr kalamata olijven
1/2 blik (400 gr) artisjokharten in kwarten gesneden
400 gr cherrytomaten

Bereiding

1. Maak eerst de vinaigrette zodat de smaken de tijd hebben om met elkaar kennis te maken. Doe de olijfolie, rode wijnazijn, citroensap, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder, zout, mosterd en suiker in een kom of pot. Klop de ingrediënten door elkaar of sluit de pot en schud tot alles gemengd is. Zet de dressing apart.

2. Kook de riso volgens de aanwijzingen op de verpakking (kook tot ze gaar zijn). Giet de riso af in een vergiet en spoel even af met koud water. Laat de riso afkoelen en uitlekken terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt. Je wilt dat de pasta koel en droog is.

3. Laat het blik kikkererwten uitlekken en spoel het af. Laat de kikkererwten opnieuw goed uitlekken terwijl je de rest van de ingrediënten klaarmaakt. Hak de spinazie grof en doe het in een grote kom. Haal de geroosterde rode paprika, olijven en artisjokharten uit hun blik. Snijd de olijven en geroosterde rode paprika’s in plakjes en hak de artisjokharten grof. Snijd de tomaten doormidden. Doe de gesneden groenten in de kom met de spinazie.

4. Voeg tot slot de uitgelekte riso en kikkererwten toe aan de kom met de andere ingrediënten. Roer de vinaigrette nog een keer om en voeg dan de helft toe aan de kom. Gooi de salade-ingrediënten samen tot ze bedekt zijn en voeg naar eigen inzicht meer dressing toe (ik heb de hele dressing gebruikt, maar het is altijd het beste om met de helft te beginnen en meer toe te voegen als dat nodig is).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *