Ga naar de inhoud
Home » Zoetzure kip pilav met rijst

Zoetzure kip pilav met rijst

Pilav komt van origine uit het Midden-Oosten (specifiek Turkije). Daar is het een simpel bijgerecht gemaakt van rijst met kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. Hoe wij het in Nederland eten heeft nog weinig te maken met de originele versie. Zoals veel gerechten die we hier eigen hebben gemaakt. Wie weleens in China is geweest, weet dat het lokale Chinese restaurant in Nederland maar weinig met de huidige Chinese keuken te maken heeft. Kip pilav ken ik vooral van van mijn studententijd omdat het typische pakjesmaaltijd was. Misschien dat daardoor dit gerecht niet de beste reputatie meer heeft. Echter is het eenvoudig zelf te maken.

Ingrediënten

  • 200 gram basmatirijst
  • 300 gram kipfilet (in blokjes)
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 blik halve perziken op lichte siroop (420 gram)
  • 1 rode paprika (gesneden in grove stukken)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 tl sambal oelek
  • 1 el ketjap manis (zoete ketjap)
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl kaneel
  • scheut olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

1. Was de rijst tot het water niet meer troebel wordt. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Over het algemeen 8 minuten koken en 15 minuten afgegoten afgedekt in de pan laten staan.

2. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
Voeg dan de kruiden toe en bak even kort mee zodat de smaken vrij komen (1 tl paprikapoeder, ½ theelepel kaneel).

3. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit ook even kort mee.
Tot slot voeg je de de blokjes kip erbij en bak dit tot de kip gaar is. Voeg de paprika toe en bak voor 5 minuten mee.

4. Snijd ondertussen de halve perziken in partjes en voeg eerst alleen het sap van de perziken toe aan de kip. Daarbij doe je 2 theelepels sambal oelek en 1 eetlepel zoete ketjap.

5. Voeg tot slot de perziken toe en verwarm op laag vuur enkele minute. Breng de kip pilav eventueel nog meer op smaak met peper en zout. Serveer het met de gekookte rijst en eet smakelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *