Ga naar de inhoud
Home » Geroosterde varkenshaas met een Franse kruidenmelange

Geroosterde varkenshaas met een Franse kruidenmelange

Varkenshaas is een zeer mild vlees, net als kip, dus het past goed bij een grote verscheidenheid aan kruiden en specerijen. De Franse kruidenmelange die ik in dit recept gebruik, is een klassieke mix van basilicum, tijm en rozemarijn die kan worden gebruikt als vleeskruiden voor veel vleessoorten. Ik heb ook een beetje knoflook toegevoegd om de mix “volume” te geven en een beetje zwarte peper om het wat kracht te geven. Mocht je er nog een tandje bij wilt zetten, kun je zelfs een klein beetje paprikapoeder toevoegen.

Vlees koken kan lastig zijn. Elke snede is een iets andere maat en vereist een iets andere hoeveelheid kooktijd. Het gebruik van een vleesthermometer die direct kan worden gelezen, is de beste manier om het giswerk uit het koken van vlees weg te nemen. Om de varkenshaas op gaarheid te testen, steek een thermometer in het dikste deel van de varkenshaas. De temperatuur moet minstens 62°C zijn.

Varkenshaasjes worden vaak per twee stuks verkocht. Je kunt dit recept dan ook gemakkelijk verdubbelen (zorg er wel voor dat de twee stukken vlees niet te vol in de schaal zitten), of je kunt de tweede varkenshaas invriezen voor de volgende keer dat je dit voor het avondeten wil.

Deze varkenshaas in Franse stijl is een topstuk die mooi in het midden van een luxe avondmaal staat. Combineer het met deze pomme pavé en een salade en je hebt een feestmaal op tafel staan.

Ingrediënten

Kooktijd: 45 minuten

  • 600 gr varkenshaas
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • verse zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

1. Start met het voorverwarmen van de oven op 200ºC. Hak de knoflook fijn. Voeg dan de gedroogde basilicum, tijm en rozemarijn toe aan een kom.

2. Gebruik dan je handen om de gedroogde rozemarijn een beetje te pletten. Voeg de knoflook, olijfolie, zout en wat versgemalen zwarte peper toe aan de kom en roer om te combineren.

3. Leg vervolgens de varkenshaas op een bakplaat of ovenschaal. Wrijf de olie- en kruidenmix over het hele oppervlak van het varkensvlees, inclusief de onderkant.

4. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en braad het varkensvlees ongeveer 35 minuten, of tot de interne temperatuur minstens 60ºC is.

5. Laat ten slotte het varkensvlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie op kamertemperatuur voordat je het aansnijdt en serveert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *