Ga naar de inhoud
Home » Klassieke Franse uiensoep

Klassieke Franse uiensoep

Franse uiensoep is een klassieke soep die perfect is voor een koude winterdag. Hij wordt gemaakt met gekaramelliseerde uien, runderbouillon, en gegarneerd met een stuk geroosterd brood en gesmolten kaas. De rijke en smaakvolle bouillon, gecombineerd met de zoetheid van de gekaramelliseerde uien, maakt deze soep onweerstaanbaar. Het is belangrijk grote uien te gebruiken omdat het flink reduceert zodra je de uien karamelliseert. Gebruik anders meer dan 4 om zeker te zijn van een goed resultaat. Vervang de runderbouillon voor groentebouillon of champignonbouillon voor een volledig vegetarische variant van de uiensoep.

Een van de beste dingen van Franse uiensoep is dat hij ongelooflijk gemakkelijk te maken is. In iets meer dan een uur ben je klaar, en je hebt maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig. Bovendien smaken de restjes de volgende dag nog beter, waardoor het een geweldige optie is voor maaltijdvoorbereiding.

Franse uiensoep is niet alleen heerlijk, maar ook goed voor je. Uien zijn een goede bron van vitaminen en mineralen en bevatten weinig calorieën. Bovendien levert de runderbouillon eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen.

Dus waarom probeer je vandaag niet Franse uiensoep te maken? Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt!

Ingrediënten:

  • 4 grote gele uien, in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel bloem voor alle doeleinden
  • 4 kopjes runderbouillon
  • 1 kop droge witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • Zout en zwarte peper, naar smaak
  • 4 sneetjes stokbrood
  • 1 kopje geraspte Gruyere kaas

Bereiding van de Franse uiensoep:

  1. Smelt eerst de boter en olijfolie in een grote pan op matig vuur. Voeg de gesneden uien toe en bak, onder af en toe roeren, tot ze gekaramelliseerd en goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  2. Zodra de uien gekaramelliseerd zijn, voeg je de bloem toe en kook je onder voortdurend roeren een minuut. Voeg dan de runderbouillon, witte wijn, laurier, tijm, Worcestershiresaus, zout en peper toe. Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken.
  3. Terwijl de soep kookt, verwarmt u de oven voor op 400 graden. Leg de sneetjes stokbrood op een bakplaat en rooster ze tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  4. Schep om de soep te serveren de soep in ovenvaste kommen en leg op elke kom een stukje geroosterd stokbrood en een flinke hoeveelheid geraspte Gruyere-kaas. Zet de kommen op een bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten en bruisend is.
  5. Franse uiensoep wordt het best warm geserveerd, dus geniet ervan als hij vers uit de oven komt. Deze soep is een echt comfortvoedsel en zal je zeker opwarmen op een koude dag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *