Ga naar de inhoud
Home » Vijgen met spek en chili

Vijgen met spek en chili

Dit hapje met vijgen en spek combineert een aantal smaken bij elkaar in één hap. Het is over het algemeen geaccepteerd dat wij vijf smaken kunnen onderscheiden. Zoet, zout, zuur, bitter en umami (In het Nederlands over het algemeen aangeduid als hartig). Met drie woorden die beginnen met de letter Z, zou je willen dat de overige twee ook met Z aangeduid kunnen worden, maar helaas werkt taal niet zo. Met deze smaken in het achterhoofd is het relatief simpel om iets lekkers op tafel te zetten door deze smaken te combineren. En niets is zo mooi als al deze smaken in één heerlijke hap weten te verwerken. Dit vijgenhapje is namelijk zoetig, zoutig, plakkerig en zurig. Alle smaken die je wilt proeven in één hap samen. Perfect als een amuse of bijgerecht tijdens kerst.

Ingrediënten

  • 150 gram bacon of spek in dikke plakken van ongeveer 1cm dik
  • 3 el ahornsiroop (beter bekend als maple syrup)
  • 8 verse vijgen
  • 2 el sherryazijn of rode wijnazijn
  • 1/2 tl rode chillivlokken

Bereiding

1. Snijd de plakken spek in blokjes van ongeveer 1cm breedte. Bak de spekblokjes in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, roer regelmatig, tot ze bruin en knapperig zijn in 8-10 minuten. Breng het spek met een schuimspaan over in een kleine kom.

2. Giet alles af behalve 2 eetlepels vet uit koekenpan. Dit vet is te bewaren voor ander gebruik. Voeg ahornsiroop toe aan de koekenpan en roer om het te mengen. Verwarm het mengsel op middelhoog. Leg de vijgen in een koekenpan in een enkele laag, met de gesneden kant naar beneden. Kook het vloeistof af, tot de vijgen iets zachter en gekarameliseerd zijn in ongeveer 5 minuten.

3. Leg de vijgen met de snijkant naar boven op een schaal en druk stukjes spek op het oppervlak van elke vijg.

4. Zet de pan op middelhoog vuur, voeg de azijn toe en roer door de sappen. Breng aan de kook en kook, onder voortdurend roeren, tot het stroperig is in ongeveer 1 minuut. Druppel de siroop over de vijgen en als laatst bestrooi met de rode chilivlokken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *