Ga naar de inhoud
Home » Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Stoofperen zijn een verrassend oud recept. Dichters uit de Griekse oudheid beschrijven al een versie van gestoofde peren. Hoewel het voor mij als een typisch Nederlands gerecht voelt, heeft dat waarschijnlijk meer te maken met nostalgie dan realiteit. Stoofperen brengen mij terug naar de koude decemberdagen. Tegenwoordig eet ik ze ook nog wel bij het avondeten, maar vooral rond kerst krijg ik er weer zin in. In dit simpele recept voor stoofpeertjes beschrijf ik hoe ik de stoofperen het liefst klaarmaak, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met verschillende smaken. Andere smaken die erg lekker zijn om te gebruiken voor stoofpeertjes zijn vanille, kardemom en sinaasappelschil.

Dit recept ziet er heel mooi uit op het bord. Vooral als je de peren heel laat. Maar je kunt ervoor kiezen om ze te halveren of in kwarten te stoven. Verwijder in dat geval het klokhuis voordat je de peren gaat stoven. Ik maak deze peertjes in een diepe brede pan, maar zijn ook heel goed in de slow cooker te maken. Gaar ze in dat geval 4-5 uur op de stand low. Dit is een basisrecept. Wil je de stoofpeertjes zonder alcohol maken, vervang de wijn dan door 200 ml bessensap en leng dit aan met water.

Ingrediënten

Kooktijd: 3 uur

  • 10-15 stoofpeertjes (altijd Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs

Bereiding

1. Schil de peertjes met een dunschiller van onder tot boven. Laat het steeltje aan de peertjes zitten. Was de stoofperen onder stromend water en doe ze in een pan.

2. Giet de wijn en/of port bij de stoofpeertjes tot ze net onder staan. Eventueel kun je het nog aanvullen met wat water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook.

3. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

4. Als je meer een saus wilt, haal dan de peertjes voor het serveren uit het stoofvocht en bind dit vocht met ½ – 1 theelepel maizena. Zo wordt het iets dikker en blijf het mooi om de peertjes heen ‘hangen’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *