De citroenboter is mijn absoluut favoriete manier om sperziebonen te bereiden. De romige boter met de heldere frisheid van citroen gaat zo perfect samen met de beetgare sperziebonen. Dit is echt een van die bijgerechten die bij alles past, dus leer in één keer hoe je het maakt en je maakt het vaak.
Ik raad een stoommandje aan voor het garen van veel groenten. Door te stomen blijft er meer smaak en kleur in de groente tijdens het garen. Heb je er geen in huis, dan kan je simpelweg een centimeter of twee aan water in een pan doen. Zo half-stoom, half-kook je de sperziebonen. Zolang je ze niet te lang kookt, maakt het niet heel veel uit of de bonen zich in het water bevinden of net boven het water worden geraakt door de stoom.
Ingrediënten
kooktijd: 20 minuten
- 200 gr sperziebonen
- 1 eetlepel boter
- 1 citroen
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Bereiding
- Gebruik ten eerste een rasp met kleine gaten om het dunne laagje gele schil van de citroen te verwijderen. Rasp niet teveel van het witte gedeelte van de citroen, dit smaakt wat bitter. Zet de schil opzij. Verwijder de steeltjes van de sperziebonen en, als je de voorkeur geeft aan kortere stukken, breek ze dan doormidden. Doe de sperziebonen in een vergiet en spoel ze goed af met koud water.
2. Breng daarna de gespoelde sperziebonen over naar een diepe koekenpan. Voeg ongeveer 2,5 cm vers water toe (het water hoeft de bonen niet volledig te bedekken). Doe een deksel op de pan en zet het vuur middelhoog. Laat het water aan de kook komen. Laat de bonen 3-5 minuten sudderen en stomen, of totdat de bonen heldergroen en net zacht zijn. Test de textuur met een vork. De bonen moeten een bite hebben.
3. Zodra de sperziebonen heldergroen en een beetje zacht zijn, zet je het vuur uit en laat je het uitlekken in een vergiet. Doe de uitgelekte sperziebonen terug in de nog warme pan met het vuur uit.
4. Voeg de boter, ongeveer 1/2 theelepel citroenschil van de door de helft gesneden citroen, versgeperste citroensap (ongeveer 1 theelepel), een snufje zout en wat versgemalen peper toe. Gooi de sperziebonen om de smaakmakers te verdelen en laat de restwarmte de boter smelten.
5. Als de boter volledig gesmolten is, proef je de sperziebonen en voeg je naar wens meer zout, peper, citroensap of citroenschil toe.
Serveer onmiddellijk bij bijvoorbeeld geroosterde varkenshaas met een Franse kruidenmelange en pomme pavé.