Ga naar de inhoud
Home » Amuse met cranberrypaté, bacon en gekarameliseerde sjalot

Amuse met cranberrypaté, bacon en gekarameliseerde sjalot

Als je begint met koken, kan smaak en proeven lastig zijn. Want wat maakt iets lekker? En is lekker automatisch een goed recept? Kijkend naar fast food is het antwoord dan snel; nee. Een Big Mac, hoe beroemd ook, is op zich zelf gezien niet echt appetijtelijk. Maar hoe hard we het ook willen ontkennen, vrijwel iedereen heeft weleens een craving naar zoiets slechts zoals McDonalds of KFC. Echter als smaken zo  overduidelijk samenkomen als in deze simpele amuse met cranberrypaté, dan maakt dit smaak een stuk simpeler.

Deze amuse is een combinatie van zout, romig en zoet in één hap. Met dit soort hapjes leerde ik wat men bedoelt met de vijf smaken die we proeven. Deze smaken zijn: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Umami springt uit in deze opsomming. Het kan het best beschreven worden in het Nederlands als hartig. Maar combineer zoet, zout en romig in 1 lepel en je snapt iets beter wat een hap eten lekker maakt.

Niet iedereen heeft speciale amuse-lepels. Kleine schaaltjes of soeplepels voor ramen noodles zijn hier ook perfect voor.

Ingrediënten

  • 3 sjalotten
  • 20 g ongezouten roomboter
  • 1 el kristalsuiker
  • 3 el Ca del cristo crema di balsamico
  • 75 g cranberrypaté
  • 8 plakjes pancetta
  • Handvol rucola

Bereiding

Bereidingstijd: ~40 minuten. Maakt ongeveer 8 hapjes

1. Snijd de sjalotten in plakjes. Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de sjalotjes tot ze zacht en glazig zijn. Voeg suiker en crema di balsamico toe en laat het geheel in 30 min. op laag vuur karamelliseren.

2. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag. Verdeel de paté in blokjes en wikkel ieder blokje in een plak pancetta. Bak in de droge koekenpan de pakketjes 2-3 min. tot de pancetta krokant is.

3. Leg eetlepels klaar. Verdeel de sjalotjes over de lepels en leg er de pancettahapjes op.

4. Leg er daarna een blaadje rucola op voor kleur en verschil in textuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *