Ga naar de inhoud
Home » Verrassend simpele Chinese dumplings

Verrassend simpele Chinese dumplings

Chinese dumplings (of gyoza) lijken van een afstand intimiderend. Maar ze zijn verrassend simpel te maken. Elke zelfrespecterende toko in Nederland verkoopt kant-en-klare dumplingvellen. Dit betekent dat het enige is wat je hoeft te doen, is de vulling te maken en de dumplings te vouwen. Het vouwen van de gyoza vergt wat oefening om ze er mooi uit te laten zien, maar laat je niet ontmoedigen als ze er niet uitkomen zoals op de foto’s. Lelijke dumplings smaken namelijk net zo lekker als de mooie.

Zoek je nog iets meer uitdaging, dan is het deeg voor dumplings ook heel gemakkelijk te maken. Dumplingdeeg maak je alleen maar met bloem en heet water. Toch vraag ik dit niet van je voor dit recept. Want dit verkort de tijd van dat dit recept flink. Chinese dumplings zijn ook gemakkelijk in te vriezen. Ideaal voor een late night snack als je niets in huis hebt. Belangrijk bij het invriezen is wel om bloem te strooien over de dumplings zodat ze niet aan elkaar plakken in de vriezer. Ze zijn anders moeilijk los van elkaar te halen. En ja, dat weet ik uit ervaring.

Ingrediënten

  • 110g varkensgehakt (half om half kan ook)
  • 75g Chinese kool, heel fijngehakt
  • 1 tl fijngehakte gember
  • ½ el Shaoxing rijstwijn (of droge sherry als het niet te vinden is)
  • ½ el donkere sojasaus
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • ½ tl lichte sojasaus
  • 1½ el fijngesneden lente-uitjes
  • 1 tl sesamolie
  • ½ tl zout
  • ½ tl suiker
  • 1 el koude kippenbouillon of water
  • ongeveer 1 el neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
  • kommetje water

Voor de dipsaus

  • 3 el sojasaus
  • 1 el witte rijstazijn
  • 2 tl chili-olie

Bereiding

1. Combineer voor de vulling de ingrediënten in een grote kom en meng ze goed door elkaar. Zet het mengsel opzij.

5. Leg de ronde dumplingvellen op een, met bloem bestoven, bakplaat en dek ze af met een vochtige theedoek om te voorkomen dat ze uitdrogen totdat je ze gaat gebruiken.

6. Leg ongeveer twee theelepels van de vulling in het midden van elke deegvel en bevochtig de randen met water. Vouw het deeg dubbel en knijp het samen met je vingers. Plooi rond de rand, knijp met je vingers om goed af te sluiten. Zorg ervoor dat er geen lucht in de dumpling zit door het eruit te drukken.

8. Breng elke afgewerkte dumpling over naar de met bloem bestoven bak en houd deze afgedekt totdat je alle dumplings op deze manier hebt gevuld.

9. Om ze te bakken, verwarm een ​​grote koekenpan met deksel (bij voorkeur een pan met antiaanbaklaag) tot het erg heet is. Voeg de olie toe en leg de dumplings met de platte kant naar beneden in de pan.

10. Zet het vuur lager en kook ongeveer twee minuten totdat de dumplings lichtbruin zijn. Voeg het water toe met het deksel in de hand. Het water zal heftig reageren op de hete pan dus dek het meteen af. Laat ongeveer 12 minuten zachtjes sudderen of tot het meeste vocht is opgenomen. Controleer het water halverwege en voeg indien nodig meer toe. Haal de deksel van de pan en laat nog twee minuten koken.

11. Meng voor de dipsaus alle ingrediënten voor de dipsaus in een kleine kom.

Om te serveren, haal de Chinese dumplings uit de pan met een grote schuimspaan en serveer met de dipsaus. Strooi er eventueel sesamzaden over de dumplings voor het beeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *