Deze supersnelle en makkelijke vega tempeh nasi goreng tempeh zal je Thuisbezorgd doen vergeten! Het is het perfecte recept om te maken als je een restje rijst of groenten over hebt die opgegeten moeten worden. Het is helemaal aan te passen ook- je kunt elke proteïne of groente toevoegen die je maar wilt! Probeer eens wortels, erwten, maïs of gebruik tofu of vegetarische kipstukjes. Alles wat je nodig hebt is de saus, rijst, ui en knoflook als basis en je kunt het helemaal naar je eigen hand zetten! Maar mijn favoriet is het toevoegen van tempeh, broccoli en doperwten. Net zoals de nasi goreng die je gewend bent van je favoriete chin. ind. res. ziet het er niet uit op je bord, maar lekker is het wel!
Wat is tempeh?
Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Zie het als het neefje van tofu, maar dan minder bewerkt. Het bevat veel eiwitten, is erg stevig en kan net als tofu heel goed smaken opnemen. Het heeft van zichzelf een meer nootachtige smaak dan tofu. Voor deze ‘egg fried rice’ zoals nasi goreng in het Engels heet, heb ik het in kleine blokjes gesneden, maar je kunt het op elke gewenste manier snijden omdat het goed zijn vorm zal behouden (anders dan tofu). Je kunt het verkruimelen of in dunnere plakjes snijden.
Ingrediënten
Kooktijd: 20 minuten. Personen: 2
- Ongeveer 300 gr gekookte, maar afgekoelde langkorrelige rijst
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100g tempeh, in kleine blokjes gesneden
- 1/2 broccoli (diepvries)
- 100 gr doperwten (diepvries)
- 1 paprika
- optioneel: 2 eieren
Saus
- 2 el donkere sojasaus (licht kan ook, maar donker geeft meer smaak af)
- 1 el mirin
- 1/2 eetlepel hoisinsaus
- 1/4 theelepel geroosterde sesamolie
- 1/2 theelepel sambal
Garnering (optioneel)
- 3 lente-uitjes, dun gesneden
- witte sesamzaadjes
Bereiding tempeh nasi goreng
- Bereid de saus door alle ingrediënten samen te kloppen in een kleine kom.
- Snijd de tempeh in kleine blokjes van ongeveer 1/2 cm. Verhit een eetlepel neutrale olie in een wok/grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de tempehblokjes en een halve eetlepel van de saus toe en bak tot de saus is opgenomen en de tempeh bruin en knapperig begint te worden. Leg de tempeh in een kom en zet apart.
- Voeg opnieuw een beetje olie toe aan de pan en gooi de fijngesneden ui erin. Bak een paar minuten en voeg dan de knoflook toe. Kook tot de ui en knoflook geurig en zacht zijn.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes/stukjes en snijd de paprika in hapklare stukken. Voeg toe aan de wok, samen met de doperwten. Wok de groente terwijl je alles in beweging houdt.
- Voeg toe aan de kom met de tempeh en verhit vervolgens 2 eetlepels olie in de pan. Voeg wanneer het heet is de rijst toe, roer om het te bedekken met de olie en laat een paar minuten bakken voordat je de saus toevoegt.
- Bak de rijst tot het mooi goudbruin wordt en knapperig begint te worden. Voeg de groenten en tempeh toe en verwarm het opnieuw.
- Snijd de groene delen van de lente-ui in dunne plakjes. Strooi erover en serveer!
Optioneel: zet in de laatste fase, een extra pan op het vuur en bak twee eieren op hoog vuur in olijfolie. Wacht tot de randen knapperig worden, maar voordat het eigeel begint te stollen. Leg bovenop de nasi en strooi er sesamzaad over ter garnering.
Opmerkingen
Voeg de groenten of proteïne toe die je lekker vindt. Probeer erwten, maïs, wortel of tofu! Het smaakt er allemaal goed bij.