Gebruik je favoriete vis om deze snelle kokoscurry te maken. Ik gebruik het liefst zalm voor deze curry. Maar witvissen zoals kabeljauw of schelvis, werken ook goed. Je zou kunnen proberen om het ook met grote rauwe garnalen te maken, toe te voegen voor het laatste sudderen in plaats van voorbakken. De vis wordt gecoat in een spice rub en vervolgens gebakken in de pan voor maximale smaak.
Houd in de gaten dat je een keukenmachine of blender nodig hebt voor dit recept. Dit omdat je de saus volledig zelf maakt voor deze curry. Iets dat ik graag doe. Ik stapte als student al af van pakjesvoedsel omdat ik zelf mijn sauzen wilde maken. Ik vond het iets magisch als ik zelf een heerlijke saus wist te maken met de juiste dikte. Iets wat je in dit recept ook gaat doen.
Ingrediënten
Voor de rub:
- 1 el kokosrasp
- ½ tl hete chilipoeder
- 1 tl nigellazaden (zwarte komijn)
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl grofgemalen zwarte peper
- ½ tl fijn zeezout
Voor de vis
- 2 x 150g zalmfilets, of andere stevige visfilets
- 2–4 tl zonnebloemolie
Voor de saus
- 2 el zonnebloemolie
- 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
- 10g verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el kokosrasp
- grote handvol verse koriander (ongeveer 30 g/1 oz), grof gehakt
- 1 el vers citroensap
- ½ tl hete chilipoeder
- 300 ml kokosmelk uit blik, goed geroerd
- vers gekookte basmatirijst, om te serveren
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor de spice rub en strooi 1 eetlepel hiervan over de visfilets. Wrijf zachtjes in tot het overal licht bedekt is en zet de vis opzij.
2. Verhit voor de saus een eetlepel olie in een middelgrote pan met antiaanbaklaag. Fruit de ui, gember en knoflook zachtjes 5 minuten, of tot ze zacht zijn en het kleur begint te krijgen. Roer regelmatig.
3. Doe de rest van de rub, het gebakken uienmengsel, 1 theelepel zout en alle overige ingrediënten voor de saus in een keukenmachine of kleine blender en maal tot een gladde massa. Je moet soms het deksel een paar keer verwijderen om het mengsel met een spatel naar beneden te duwen.
4. Giet de saus in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en kook zachtjes gedurende ongeveer 8-10 minuten, of tot alle smaken met elkaar vermengd zijn. Roer af en toe. Voeg een beetje water of overgebleven kokosmelk toe als het volume van de vloeistof te veel vermindert voordat de saus klaar is.
5. Kook ondertussen de vis gaar. Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg, als hij heet is, 2 theelepels olie toe. Kook de vis 3-4 minuten aan elke kant. Stop ze daarna dan in de pan met de saus en kook nog 2-3 minuten, of tot ze net gaar zijn, voeg indien nodig extra water of kokosmelk toe.
Serveer de kokoscurry met vers gekookte basmatirijst.