Dit gerecht wordt op veel verschillende manieren gespeld: Pad Kra Pao, Pad Ka Prao, Pad Ka Pow, Pad Krapow. Maar wat het is, is een heerlijk, pittig wokgerecht met kip en Thaise basilicum. Deze Thaise basilicum is niet overal te vinden, maar een goede toko of een grote supermarkt moet dit essentiële kruid hebben. De eerste keer dat ik dit recept uit probeerde, bracht de smaak van Thaise basilicum mij direct terug naar Thailand. Het zit daar in zoveel gerechten, dat ik snap dat het naar dit land vernoemd is. Dit heerlijke Thaise gerecht is snel klaar, dus heb alles klaar liggen zodra je de wok verhit.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 3 tot 4 eetlepels zonnebloemolie
- 3 rode pepers, fijngehakt
- 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 3 sjalotten, in dunne ringen
- 500 gram kipdijfilet
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel vissaus
- 80-100 ml kippenbouillon
- 1 bos Thaise basilicum
- 4 eieren (optioneel)
- Gekookte basmatirijst, om mee te serveren
Bereiding
1. Begin met de basmatirijst. Zet een pan met ruim water op tot het kookt. Spoel de rijst af tot het water niet meer troebel wordt. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
2. Snijd als eerst de chilipepers, sjalotten en knoflook. Hak de kippendijen fijn tot het op gehakt lijkt. Laat een wok goed heet worden, voeg de olie toe en doe als deze heet is de pepers, sjalotten en knoflook in de pan. Bak 1 tot 2 minuten tot alles zacht is en goudbruin terwijl je het constant in beweging houdt. Voeg dan de kip toe en bak dit in een paar minuten rul.
3. Voeg de suiker, sojasaus en vissaus toe en bak nog een minuut door. Blus hierna de pan af met de bouillon. Wacht tot het vocht een beetje is verdampt. Als het goed is, gaat dit vrij snel omdat de wok heel heet is. Voeg de Thaise basilicum toe en roer door het gerecht heen tot deze is geslonken.
4. Zet een aparte pan op hoog vuur aan. Voeg zonnebloemolie toe. Zodra de olie heet is breek een ei open in de pan en bak dit ei tot de randen van het eiwit krokant beginnen te worden, maar het eigeel nog zacht. Een gemiddelde koekenpan is groot genoeg voor twee eieren, maar herhaal dit tot je voor elk persoon een ei hebt.
Serveer de pad kra pao met basmatirijst.