Kipsaté is een cliché. Maar een cliché om een reden. Het is niet voor niets dat er in elk dorp in Nederland een Chinees-Indonesisch restaurant staat. De Indonesische keuken blijft onverminderd populair. Pindakaas is een uitstekende manier om veel smaak toe te voegen aan de saté. Bij deze versie van de kipsaté laat ik de stokjes achterwege om er een partysnack van te maken.
Ook goed geschikt voor op de barbecue. Als je dit doet, kook de saus dan apart en serveer ernaast als dipsaus.
Ingrediënten
- 450gr kipfilet, in blokjes van 2,5 cm gesneden
- 1½ eetlepel neutrale olie
Voor de marinade
- 3 el lichte sojasaus
- 1 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry
- zout en vers gemalen zwarte peper
- 2 tl maizena
Voor de saus
- 3 el pindakaas of sesampasta (tahini)
- 1 el chilibonensaus (verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten)
- 2 tl chili-olie
- 1 el grof gehakte knoflook
- 2 el Chinese witte rijstazijn of ciderazijn
- 2 el lichte sojasaus
- zout
- versgemalen peper
- 2 tl suiker
- 2 el heet water
Serveren (optioneel)
- 50gr dun gesneden uien
- 100gr dun gesneden komkommers
Bereiding
- Combineer de ingrediënten voor de marinade in een middelgrote kom en roer om te combineren. Voeg de kip toe, meng goed en laat afgedekt minimaal 20 minuten bij kamertemperatuur marineren. Giet de marinade af en gooi weg.
2. Doe voor de saus alle sausingrediënten in een blender of keukenmachine en maal tot een gladde massa.
3. Verhit een wok op hoog vuur tot hij zeer heet is, voeg dan de olie toe. Voeg als de olie erg heet is en een beetje rookt, de stukjes kip toe en roerbak ongeveer vijf minuten tot de kip bruin is.
4. Draai het vuur laag, voeg de saus toe en roerbak nog vijf minuten.
5. Leg de kip op een warme schaal, garneer met de ui en komkommer en serveer meteen.