Ik vind het leuk om recepten op te zoeken van landen waar je niet snel een beeld krijgt bij hun cuisine. Waar denk je namelijk bij de Filipijnse keuken? Ik wist het niet zo snel toen ik mezelf deze vraag stelde. Maar het antwoord is kip adobo. Het is het onofficiële nationale gerecht van de Filipijnen. Toen de Filipijnen een Spaanse kolonie werd, gaven de Spanjaarden dit populaire gerecht de naam ‘Adobo’, wat Spaans is voor marineren. Elke familie heeft haar eigen recept, waardoor de gerechten kunnen verschillen per gebied. De basis ervan is zoutige en zurige kip met een hint van zoetigheid. Ben niet te zuinig met de knoflook, het is een belangrijk onderdeel van kip adobo.
Ingrediënten
Kooktijd: 30 min tot 1 uur. (Marinade 1 uur) Voor 4 personen.
- 8 kippendijfilets
- 150 ml sojasaus
- 4 el sherry- of ciderazijn
- 2 el olijfolie
- 1 el grofgemalen zwarte peper
- 2 el geraspte gember
- 4 el geraspte knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 2 grote wortelen, in hapklare blokjes gesneden
- 400ml kippenbouillon
- 200g Zilvervliesrijst
- 1 el maïzena
- 8 lente-uitjes, fijn gesneden
Bereiding
1. Doe de kippendijfilets in een kom. Meng de sojasaus, azijn, 1 eetlepel olie, de grofgemalen peper, de helft van de geraspte gember en de helft van de geraspte knoflook bij elkaar. Giet dit over de kip en schep om zodat het goed bedekt is. Dek af met keukenfolie en marineer minstens 1 uur in de koelkast.
2. Verhit de rest van de olie in een brede koekenpan met antiaanbaklaag (plus deksel). Haal de kip uit de marinade (bewaar de marinade) en bak de kip 3-4 minuten aan elke kant bruin. Breng over naar een bord en zet de kip apart.
3. Zet de pan weer op het vuur en voeg de resterende olie, knoflook en gember toe en roerbak voor 1 minuut. Doe de kip terug in de pan met de gereserveerde marinade, de 2 laurierblaadjes, wortelen en de kippenbouillon.
4. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 40 minuten sudderen. Zet voor de laatste 15 minuten het deksel op de pan. Of tot de kip gaar is.
5. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd het warm tot de kip gaar is.
6. Meng in een kleine kom de maizena met 2 eetlepels koud water tot een gladde massa. Roer het maizena mengsel door de kip en saus. Kook nog 4-5 minuten, of tot de saus is ingedikt.
7. Haal van het vuur, strooi de lente-uitjes erover en serveer met de zilvervliesrijst.