Ga naar de inhoud
Home » Dan dan noedels

Dan dan noedels

De naam van dit pittige gerecht komt van de paal die straatverkopers vroeger gebruikten om de noedels mee te vervoeren. De paal hing over de schouder met een emmer aan elk uiteinde: een voor de noedels en een voor de saus. Dandan noedels betekent dus eigenlijk ‘noedels aan een paal’. Zoals bijna alle gerechten uit Szechuan zijn dandan noedels (of dandan mian) heel pittig. Dat komt door een flinke hoeveelheid chili-olie, maar ook door de Szechuanpeper. Die is niet pittig zoals je van sambal of sriracha gewend bent, maar heeft een verdovend gevoel en een anijsachtige smaak. Als je erop bijt, verdooft je hele mond. Je kunt de pepers zo door je gerecht doen, maar je kunt ze ook kneuzen in een vijzel. Zo heb je geen grote stukken peper in je eten. Natuurlijk kan je het gerecht zo pittig maken als je comfortabel mee bent, dus als je het voor de eerste keer maakt, zou ik wat conservatief zijn met de pepers.

Ingrediënten

  • 225gr varkensgehakt (of half om half)
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl zout
  • 225ml zonnebloemolie of een andere neutrale olie (niet nodig als je de oven gebruikt)
  • 2 tenen knoflook. Fijngehakt
  • 2 el verse gember. Fijngehakt
  • 5 el fijngesneden lente-uien
  • 2 el pindakaas of tahini
  • 2 el chili-olie
  • 225ml kippenbouillon
  • 350g fijne eiernoedels
  • 1 el Szechuanpeper
  • 1 rode peper. Zaden verwijderd en fijngesneden (optioneel)
  • Verse koriander (ruw gehakt)

Bereiding

1. Combineer het varkensvlees, sojasaus en zout in een kleine kom en meng het goed. Verhit een wok of hapjespan tot deze heet is. Voeg de olie toe en frituur het varkensvlees, roer met een spatel om het in kleine stukjes te breken. Pas uiteraard op met de hete olie. Als het varkensvlees na ongeveer 5-6 minuten krokant en droog is, verwijder het met een schuimspaan en laat het uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Zeef de olie voorzichtig en bewaar de olie mogelijk. Je kan het varkensgehakt ook 20 minuten in de oven op 200°C roosteren of tot het bruin is, naar eigen inzicht.

2. Giet twee eetlepels van de bewaarde olie terug in de wok op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook, gember en lente-uitjes voor ongeveer 30 seconden of tot het zacht is. Voeg de sesampasta (tahin of pindakaas), sojasaus, chili-olie, zout en kippenbouillon toe en laat het 4 minuten sudderen.

3. Kook de noedels in een grote pan met (gezouten) kokend water gedurende 2 minuten als ze vers zijn, of 5 minuten als ze gedroogd zijn. Giet de noedels goed af in een vergiet. Verdeel de noedels dan over individuele kommen. Schenk de saus erover, garneer met het gebakken varkensvlees, de Szechuanpeperkorrels, de fijngehakte chili (indien gebruikt) en de koriander en serveer meteen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *